Wanneer kan een time-out helpen in een relatie
Een time out in een relatie: wanneer helpt het?
Van een relatie hoor je altijd beter te worden, nooit slechter. Helaas is de wereld niet perfect en mensen zijn dat ook niet. Heb je het idee dat er iets niet goed zit in je relatie? Hebben jullie het gevoel dat jullie even alles vanaf een afstandje moeten bekijken? Dan kan een time-out helpen in een relatie. Maar wanneer is dat precies? In dit blog lees je er meer over.
Aanleidingen voor een time-out
Problemen binnen een relatie kunnen verschillende oorzaken hebben. In de praktijk blijkt wel dat een mate van dominantie altijd een rol speelt. Daarnaast zijn een gebrek aan flexibiliteit, arrogantie en betweterigheid ook vaak een oorzaak van een time-out. De partner die hiermee moet omgaan, ervaart na een tijdje namelijk een gebrek aan eigenwaarde. Dit is iets wat iemand vroeg of laat een keertje opbreekt. Afstand nemen kan dan een goede manier zijn om alles te laten bezinken en objectief te bekijken.
Afstand en objectiviteit
Het fijne van een time-out is dat je er niet meteen definitief een punt achter zet. Jullie nemen juist even afstand om zo objectief overal naar te kunnen kijken. Door even niet samen te zijn, kun je vaak weer wat helderder denken. Hoe lang een time-out is, hangt van de situatie af. Het hoeft niet een langere periode te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook per periode rustdagen inplannen waarop je elkaar gewoon even niet ziet.
Voor- en nadelen relatie time-out
De voordelen van een time-out zijn:
- geen fysiek contact
- geen verbaal contact
De nadelen van een time-out zijn:
- hogere kosten van huishouden
- eventuele aanwezige kinderen raken verder betrokken in het conflict
Meer weten over een relatie time-out?
Wil je meer weten hierover of wil je
tips voor een relatie time-out? Vul dan gerust ons
contactformulier in. We helpen je graag verder.