Hoe herken je een toxische relatie?

Aan het begin van je relatie ben je verliefd en ben je intens gelukkig met je partner. Je voelt je gewaardeerd en gehoord. Alleen in enkele gevallen kan dit veranderen in een toxic relatie. Je partner begint je te manipuleren met leugens en er ontstaan ruzies en spanning tussen jullie twee. Alleen hoe herken je precies dat je in een toxische relatie zit? In dit artikel leg ik uit hoe mensen zich voelen in een toxische relatie.

Schuldgevoel

Vaak hebben slachtoffers in een toxische relatie last van schuldgevoel. Dit komt omdat zijn of haar partner zijn of haar problemen bij het slachtoffer neergelegd. Het is altijd zijn of haar schuld dat iets niet lekker gaat en nooit die van de persoon zelf. Terwijl het vaak die persoon zijn eigen schuld is en zijn partner er niks mee te maken heeft. Hierdoor is ook voor mensen lastig om over hun gevoelens te praten, aangezien de schuld altijd weer vanuit de partner naar het slachtoffer wordt verwezen. 

Jaloezie

Een beetje jaloezie is helemaal niet erg, maar teveel is niet gezond voor de relatie. Wanneer jouw partner constant wilt weten met wie je bent en waar je bent zijn het tekenen van toxische relatie. Je partner begint je niet te vertrouwen en wilt alles in de gaten houden.

Je ziet het ook vaak doordat ze bagatelliseren over jouw prestaties. Bijvoorbeeld wanneer jij net een promotie heb gekregen, komt dat omdat je een knappe vrouw bent en niet om je prestaties. Daarnaast proberen ze jou stiekem en de verkeerde richting te duwen, zodat jij slechter presteert.

Niks is goed

Daarnaast doe je nooit iets goed in zijn of haar ogen en krijg je altijd kritiek op alles. Je partner begint zich aan alles te ergeren wat je zegt en doet. Hierdoor vinden mensen het nog lastiger om over hun gevoelens te praten met hun partner. 

Je bent ongelukkig

De laatste en meest belangrijke aanwijzing op een toxische relatie is dat je door de jaloezie, manipulatie en schuldgevoel je ongelukkig begint te voelen. Vaak gaat ook je mentale gezondheid achteruit doordat je vaak gestrest en angstig bent en je maakt je constant zorgen of je het wel goed doet. Houdt er dus rekening mee dat jij ook gelukkig en gezond moet zijn en niet zijn of haar geluk en welzijn boven die van jou zet. Wanneer jij jezelf hierin herkent is het een teken om de relatie te beëindigen.